Back to Top

Concert na afloop

Herdenkingsconcert Grote Kerk Breda

4 mei 2024

 

Na afloop van de plechtige Dodenherdenking in Park Valkenberg.

Aanvang: 20.45 uur   

Toegang: Gratis

 

 

Foto Personade 

 

 

 

Annelies van James Whitbourn (2024)

Projectkoor en instrumentaal ensemble Personare voert 7 delen van het prachtige stuk “Annelies” uit. De muziek is van de Britse componist James Whitbourn en het libretto is samengesteld door Melanie Challenger en gebaseerd op het dagboek van  Anne Frank.

Het concert wordt uitgevoerd onder leiding van Ad van Unen. Het koor bestaat uit een mooie mix van vergevorderde amateurs. Het instrumetaal ensemble bestaat uitsluitend uit professionals.

 

Elise van Es – Sopraan

Emmy Storms – Viool

Remco Woutersen – Cello

Cynthia Liem – Piano

Bram Boesschen Hospe – Klarinet

 

PROGRAMMA

 

Introïtus - Prelude

 

De laatste nacht thuis en aankomst in het Achterhuis

 

Het leven ondergedoken

 

Gedicht "Stil" door Bobbie Wermenbol, leerlinge OLV Breda

 

Sinfonia (Kyrie)

 

Gedicht "Bevrijding" door Jada Sangala, leerlinge OLV Breda

 

De hoop op bevrijding en een lente-ontwaken

 

De verovering en het concentratiekamp

 

Annes meditatie

 

“Annelies”, een modern oratorium van James Whitbourn over Anne Frank

Annelies is een modern oratorium over het leven en droevige lot van Anne (Annelies Marie) Frank. De Engelse componist James Whitbourn kreeg als eerste componist van het Anne Frank Fonds toestemming om teksten uit het dagboek op muziek te zetten. Melanie Challenger stelde het libretto samen met krachtige passages uit ”Anne Frank, the Diary of a Young Girl”. De sopraansoliste zingt Anne’s woorden, het koor geeft commentaar op de gebeurtenissen om haar heen. In de begeleiding klinken instrumenten uit haar traditie – klarinet, viool, cello en piano. Het werk is toegankelijk, groots en meeslepend. Het bevat allerlei muzikale citaten – een koraal dat Anne gekend zal hebben, een Duits kinderliedje, klezmer, een hit van Vera Lynn, orthodoxe klaagzang, fragmenten die aan musicals doen denken en verwijzingen naar de klanken van Amsterdam – met name naar de klokken van de Westertoren die Anne zo troostten. De muziek en de teksten brengen op indringende wijze iets over van de vreugde en het verdriet, de angst en de hoop die Anne gevoeld moet hebben. Annelies heeft alles in zich om een klassiek stuk te worden. Het is nu nog weinig bekend. De eerste integrale uitvoering van het werk met groot orkest was in 2005. Daarna is het een aantal keer uitgevoerd met een kamerensemble. Wat ons betreft kan het stuk niet op passender tijden klinken dan bij deze viering van 4 mei Dodenherdenking en rond 12 juni 2024, de dag waarop Anne Frank 95 jaar zou zijn geworden.

 

 

 

www.personare.org